Itete – Rotarylääkäripankki 3

01.08 Sunnuntai. Aamulla puolipilvistä, päivällä kirkasta. Klo 10 mentiin kirkkoon, jossa oli vähän ihmisiä ja kuoroissakin vain muutama laulaja oli paikalla. Klaus Dinkel saarnasi ja kertoi välillä Anskulle ja minulle muutamalla sanalla englanniksi, mistä oli kyse. Jumalanpalveluksen jälkeen kuulimme, että joku paikallinen merkkihenkilö oli kuollut, mikä oli aiheuttanut kirkkokansan ja kuorolaisten kadon. Iltapäivällä oli mukavan lämmintä. Käveltiin kioskeille ja minä kiersin vielä sairaalan mäen. – Netistä löytyi tieto, että bilhartsia – schistosomiasis voi aiheuttaa porttilaskimon tukoksen ja siten porttilaskimopaineen nousun, ja siten myös vatsanpeitteiden ja ruokatorven suonikohjut ja sitä kautta edelleen verioksentelun.

 

02.08 Maanantai. Klo 03 soitti tri Mwakalo sektiosta (16). Hän tuli myös asisteeraamaan. Jälleen kerran vauva tarjoutui avosuisena ja takaraivo muotoutuneena.  Sektio meni sujuvasti ja tuli hyvä vauva, ja olin uudelleen sängyssä klo 04.20. Vähän tuli vielä nukuttuakin, koska puhelin herätti klo 06. Taas pilvinen aamu. – Aamumeetingissä porttilaskimon tukos – verioksentajapotilas herätti vilkasta keskustelua.  – Aamuhartauden jälkeen Cesilia puhui ½t hiippakunnan talousvaikeuksista, jotka koskettavat sairaalaakin. Myöhemmin selvinnee, miten. – Katsoin muutamia potilaita osastolla. Aloitin lymfomapotilaalle (=imukudoksen pahanlaatuinen kasvain) kortisonin. Paikalliset lääkärit eivät tunne kortisonin  käyttöä oireiden lievittämiseen potilailla, joilla on pahanlaatuinen sairaus.  –  Näin juuri sairaalaan otetun hiv/aids positiivisen keski-ikäisen naisen, joka ei ollut kunnolla tajuissaan, ja jolla oli selvä niskajäykkyys. (Niskajäykkyys on aivokalvontulehduksen oire) Hälytin tri Mwakalon aloittamaan antibioottihoitoa. Kuulin myöhemmin, että potilas oli jo tunnin kuluttua kuollut. Paikalliset lääkärit valistivat minua, että kryptokokin aiheuttama aivokalvontulehdus  voi  aiheuttaa positiiviselle potilaalle tällaisen äkkilähdön.– Soitin rdbf asiaa Godfrey Ngwijo:lle Service Office:en ja Frankille autovarauksen (taksi Dar es Salaamissa)  13.08 ajatellen. – Käytiin sähköpostilla iltapäivällä. – Annoin 100000sh (=58€)  lahjoituksena  sairaalalle / teknikko Ipyana pallovipuhanojen hankkimista varten osastoille ja poliklinikoille. Sillä saadaan 10 hanaa. – Illalla alkoi sataa ja sade jatkui yöhön asti.

 

03.08 Tiistai. On kosteaa sateen jäljiltä, mutta enää ei sada, melko viileää.  – Osastopotilaistani ei ole mitään mainittavaa, hyvin voivat. – Aamupäivällä tehtiin nilkanyrjähdys / murtuma – potilaalle kipsisaapas. Turvotusta on hoidettu muutama päivä osastolla kohoasennolla. Puuseppä tekee kainalosauvat, ehkä potilas pääsee huomenna kotiin. –  Nilkanseudun ihonsiirtopotilas kävi siteenvaihdossa. Hidasta edistymistä tapahtuu. – Siihen päivän potilaskontaktit sitten jäivätkin. Iltapäivällä apteekissa hoidettiin asioita sähköpostilla ja tehtiin pieni kävelylenkki.

 

04.08 Keskiviikko. Aamulla pilvistä ja koleaa. Aamuraportissa kerrottiin, että eilen sairaalaan oli tuotu juuri synnyttänyt vuotava  nainen niin huonokuntoisena, että laskimoyhteyttä ei enää saatu ja potilas menehtyi.  Nyt vuorostaan tri Mwakalo esitti minulle edellä 14.06 kerrotun miespotilaan, jolla on suuri, liikkumaton ja kivikova vasemman alavatsan tuumori nyt entistä suurempana. Siis sairaskertomusmerkinnät ovat puutteelliset edelleenkin, kun Mwakalokaan ei tiennyt  sairaushistoriaa.  Saatoin ehdottaa ainoastaan oireita lievittävän  hoidon jatkamista ja tehostamista. – Polilla näin 2 leikattua  potilasta, kun tulivat ompeleiden poistoon, haavat olivat hyvin parantuneet. – Kutsuttiin katsomaan naisten osastolle potilasta, jolta poistin Mwalalon kanssa kohdun 29.07. Hänen vatsansa oli äkkiä kipeytynyt ja voimakkaasti pullistunut. Potilas on  hiv/aids +, eli leikkauksen jälkeiset  tulehdukset ovat tavallista yleisempiä. Kuumetta ei ollut. Vatsa oli kauttaaltaan ilmatäyteinen.  Illalla kipu lisääntyi ja kuume nousi. Nyt myös vatsakalvon tulehduksen oireet olivat todettavissa. Tehdyssä leikkauksessa todettiin  selvä vatsakalvon tulehdus.  Löytyi kuoliossa oleva umpilisäke. Olin solminut umpilisäkkeen verenkierron paikalleen jätetyn munasarjan  vierestä munatorvea poistaessani. (Näkyvyys oli leikkauksessa huono) Poistin tietysti umpilisäkkeen  ja siivosin vatsaontelon ja jätin laskuputken. Leikkauksen jälkeen potilaalla oli verenpaineen laskua ja hengitysvaikeuksia. Tri Carina hoiti näitä ongelmia iltayön tunteina.

 

05.07 Torstai. Pilvistä ja koleaa, päivällä pieni sadekuuro. –  Uudelleen leikattu kohdunpoistopotilas  voi hyvin. – Otin paksulla neulalla koepalan  e.m. nuoren miehen vatsakasvaimesta. Kasvainkudos on  pehmeää, ja kyseessä   sopisi olemaan sarkoma. (=pahanlaatuinen sidekudoskasvain)  – Nettiyhteys on tänään kerrankin hyvä. Nyt on sovittu käynti 13. elokuuta klo 09.00 Suomen lähetystössä piispan kanssa ja klo 11.00 ELCT Service Office:ssa. – Dinkelit tulivat klo 18 iltateelle, tuoden tullessaan maukkaan kakun. Kuultiin paljon mielenkiintoisia asioita Itetestä.  (Carina ja Klaus Dinkel, heidät on lähettänyt Iteteen järjestö: Mission Eine Welt, Die Evangelisch- Lutherische Kirche in Bayern = Mission One World, Evangelic Lutheran Church of Bavaria)

 

06.08 Perjantai. Aamulla pilvistä, myöhemmin kirkasta.  – Menin mukaan tri Cheyon kierrolle miesten osastolle. Osastolla oli mm. selvästi aids:iin kuolemaa tekevä vanhempi mies ja  nuori mies, jolla on ollut kuumeilua 6kk ehkä samasta syystä. Jäädään odottamaan lab. vastauksia. –  Oli myös nivustyräpotilas  (iso tyrä l.a.), joka oli alustavasti jo merkitty tänään leikattavaksi. Myöhemmin selvisi, että miehellä ei ollut rahaa maksaa leikkausta. Siis ei leikata vielä, ehkä ensi viikolla, jos suku saa kerättyä maksun leikkauksesta. Potilaat joutuvat aina maksamaan leikkaukset etukäteen, koska jos niin ei menetellä, niin potilaat karkaavat leikkauksen jälkeen maksamatta. – Monivammapojan otsasta poistettiin ompeleet ja myöhemmin kävin vähentämässä  kilon reisimurtuman vetopainosta.  – MAF ilmoitti 12.08 lennon lähtevän Mbeya:sta ajallaan.  Slocombe ilmoitti MAF Dar es Salaamin toimistosta, että muutamia lupapapereita saadaan 11.08, joten voin viedä ne mukanani Suomeen. – Tänään hidas ja nopea kävely sairaalan mäen ympäri.

 

07.08 Lauantai. Yöllä pieni sadekuuro, aamulla pilvistä, kirkastui aamupäivällä, mukavan lämmintä. Tehtiin pieni kävelylenkki . – Sitten kävin sairaalassa. Eilen mainittu kuumeileva nuori mies osastolla osoittautui positiiviseksi. – Korjailin monimurtumapojan kipsejä. – Udelleen leikatun kohdunpoistopotilaan  siteet vaihdettiin, alavatsan laskuputki  poistettiin, samoin katetri. Leikkaushaava on toistaiseksi siisti ja potilaan yleisvointi on hyvä. –  17.07 sappileikattu nainen kävi vielä näyttäytymässä, siisti haava, ei enää näyttöä. – Viikko sitten muualla synnyttäneen naisen tulehtunutta välihan leikkaushaavaa  katsottiin. Ei tarvetta toimenpiteisiin, tilanne on jo rauhoittumassa.  –Iltapäivällä lounaan jälkeen lähdin kävelylle ja tapasin pappilan edessä  osastonhoitaja Stephenin, joka oli menossa parin kilometrin päässä olevalle palstalleen katsomaan papuviljelystään. Lähdin mukaan. Oli mukava kävely, kaunista. Pavuista on tulossa huono sato, kylvön jälkeen oli satanut liikaa. Kuulemma sato voidaan korjata parin viikon kuluttua. Kaikki maanviljelystyöt tehdään täällä Iteten alueella käsin. (Täällä ei viljellä viljaa)

 

08.08 Sunnuntai. Yöllä satoi, aamulla pilvistä, mutta kirkastuvaa, päivällä kirkasta ja sopivan lämmintä. Lucy vapaalla. Uudelleen leikatun potilaan  vointi on suunnilleen ennallaan.  Mentiin klo 10 kirkkoon. Ei ollut yhtään kuoroa ja laulu oli heikkoa. Ei jaksettu olla loppuun asti. Lounaan jälkeen menin apteekkiin sähköpostille, sitten lenkille. Asunnolla läppäri ei käynnistynyt.  Startup repair- ohjelma yritti vaikka kuinka monta kertaa, lopulta sitten onnistui. – Myöhään illalla alkoi ikkunaa jatkuvasti kopsahdella isoja lentäviä hyönteisiä. Muutama pääsi sisään ilmeisesti kynnyksen alta. Sisään päässeet myrkytettiin. Ne olivat noin 4 cm pitkiä. Kun sekä sisä- että ulkovalot sammutettiin, niin tilanne rauhoittui.

 

09.08 Maanantai. Herättiin turhan aikaisin ja kun noustiin ja sytytettiin valot, niin hyönteiset alkoivat taas kopsahdella ikkunoihin.  Aamupäivällä taas kirkastuu.  Aamukokoontumisten jälkeen poistin  uudelleen leikatulta potilaalta viimeisen laskuputken. Hänen vointinsa on edelleen hyvä. Hän tuli osastolta poliklinikalle jo eilen kävellen. – Päivystyksenä oli otettu osastolle vanha mies, jolla oli iso, kureutunut kivespussiin laskeutuva  oikealla. Tyrä oli sisään otettaessa saatu painettua sisään.  Potilas leikattiin päivän ensimmäisenä potilaana  ja hän sai viimeisen Suomesta tuodun tyräverkon. Englantilainen ensimmäistä päivää paikalla oleva (4 viikon jaksolla)kandidaatti Ema tuli mukaan leikkaukseen, mutta  joutui pian istahtamaan. – Lounaan jälkeen leikattiin jo aikaisemmin sairaalaan otettu leikkauksen nyt maksanut tyräpotilas. Nytkin tyrä oli laskeutui kivespussiin  ja oli iso.  Nyt siis oli tehtävä perinteinen tyräleikkaus ilman keinoaineverkkoa.  Leikkaussalissa oli  lämmintä, ensi kerran tällä jaksolla käynnistettiin leikkaussalin ilmastointilaite. – Sitten suihkuun. Talossamme oli kaksi naista valmistelemassa sairaalan järjestämää läksiäistilaisuutta ruokatarjoiluineen.  (Lähdemme aikaisin torstaina 12.08) Ansku oli äänistä päätellyt, että ainakin kanaa on tarjolla. Perinteiseen tapaan aterian valmistus tapahtuu pääosin pihalla.                                                            Hyvin pian klo 18 jälkeen väkeä alkoi saapua paikalle, ei pidetty lukua, mutta Lucy arveli, että ruokailijoita oli 25. Kiitospuheita pititivät ainakin: Administrator, johtava lääkäri, entinen johtava lääkäri, ylihoitaja, entinen ylihoitaja, teknisen puolen edustaja, evankelista, tri Carina, leikkaussalin henkilökunnan edustaja, autonkuljettaja –henkilökuntaneuvoston pj. tms.  Rukoiltiin, laulettiin, saatiin lahjaksi iso Afrika tyylinen kangas. Vieraat lähtivät pian klo 20 jälkeen. Kitchen ladyt jäivät siivoamaan ja tiskaamaan.

 

10.08 Tiistai. Klo 01 ikkunaan koputettiin ja pyydettiin sektioon. (17)  Kyseessä oli äidille jo kolmas sektio ja sterilisatio oli myös  sovittu tehtäväksi. Kiinnikkeitä oli melkoisesti, lapsen  pää oli tarjoutuvana osana, mutta asento kuitenkin osittainen  poikkitila ja  kohtu tiukasti supistuneena, joten asento ei ollut helposti muutettavissa. Sain kovan ponnistelun jälkeen lapsen hyvässä kunnossa ulos. Cheyo avusti leikkauksessa. Sitten piti perata kiinnikkeitä, jotta pääsin tekemään sterilisation. Samalla kohdun yläosassa  paljastui viittä vaille revennyt kohta kohdun seinämässä. Ompelin heikon kohdan. Klo 03 olin takaisin asunnossa ja menin suihkuun.  – Aamukokoontumisten jälkeen menin tri Cheyon kanssa miesten osastolle ja käytiin läpi monivammapojan murtumien jatkohoitosuunnitelmat  ja kehoitin aloittamaan reisilihasharjoitukset. – Aamupäivällä lähdettiin Bettyn kanssa kävellen yläasteen kouluun, jonne ystäviemme lahjoitusrahat on suunnattu. Koulussa on 450 oppilasta ja 11 opettajaa. Oli mielenkiintoista nähdä koulu oppilaineen ja opettajineen. Mainittakoon, että sähköä ei ole ja useimmissa luokissa ei oli ikkunalaseja. Sekä oppilaat että opettajat kiittivät kauniisti lahjoittajia. Paluumatka oli jatkuvaa ylämäkeä ja auringossa oli kuuma. Ehdittiin asuntoon sopivasti ennen lounasta. Maksoin kuljetuksen Mbeya:an  (110 000sh) tri Mwakalolle. Hän luovutti oman autonsa kuljetustamme varten.  Kuljettalle maksettiin  10 000sh.(=6€) Näin meneteltiin, koska sairaalan autot olivat kaikki ajossa.

 

11.08 Keskiviikko. Taas pilvinen aamu. Viimeinen päivä Itetessä, lähtö huomenna aamulla. Keskipäivällä tuuli hetken voimakkaasti  ja myöhemminkin esiintyi tuulenpuuskia.  – Aamupäivällä tri Mwakalo pyysi vielä leikkaussaliin, jossa oli jo leikkauspöydällä laiha yli 60 vuotta vanha nainen, (tarkka ikä ei ole tiedossa tämänikäisillä) jolla oli melko kookas ylävatsan keskiviivan  tyrä ja oik. alavatsalla myös pullistuma, joka painettaessa kurahti. En ollut potilasta aikaisemmin nähnyt.  Ensimmäisenä tuli mieleen tyrä myös alavatsalla. Korjasin ensin ylävatsan  tyrän. Sitten nyt anestesiassa tunnustellen oikealla alavatsalla tuntui syvällä kova, liikkumaton ja rosoinen tuumori. Varmistin umpisuolen syöpädiagnosin  pienellä paikallisella leikkauksella. Alavatsalla  oli  runsaasti syövän aiheuttamaa nestettä ja kasvain oli tiukasti kiinnittynyt vatsaontelon takaseinään.  Jäi siis tehtäväksi vain haavan sulku. – Kävin vielä katsomassa monivammapojan, joka oli hyvässä kunnossa, ja uudelleen leikatun naisen, joka tuli hyväkuntoisena vastaan ulkona. –  Sitten aloimme valmistautua huomiseen lähtöön.  –  Tri Carina tuli käymään ja kerroin muutamasta urologisesta potilaasta olennaisen ja hän kertoi sekä  Anskua  että minua kiinnostavia seikkoja hiv/aids:iin liittyvistä asioista. – Myöhemmin iltapäivällä tulivat hyvästelemään Ipyana ja Wema. – Vielä viimeinen kävelylenkki sairaalan mäen ympäri. – Illan jo hämärtyessä kävivät vielä leikkaussalinhoitaja Ema ja vanhin autonkuljettaja Mwaikuju.  –Yötä kohden tuuli yltyi  ja alkoi sataa rankasti. Aloimme olla huolissamme huomisesta pienkonelennostamme.

 

12.08 Torstai. Aamulla sataa hetkittäin kaatamalla ja vielä tuli kovia tuulenpuuskiakin. Vähän ennen klo 08 tuli Burton hakemaan tri Mwakalon autolla meitä lääkärin talolta. Juuri silloin satoi kaatamalla. Tavarat lastattiin kiireesti autoon ja pistäydyttiin vielä pikaisesti hyvästelemässä aamuhartauteen kerääntynyt sairaalan henkilökunta.  Ylihoitaja Betty lähti mukaan saattamaan meitä.  Tukuyussa pysähdyttiin vielä hetkeksi, nostin rahaa pankkiautomaatista ja sitten jatkettiin kohti Mbeyaa. Automatkan aikana sää näytti edelleen huonolta lentoa ajatellen, mutta Mbeyan laaksossa olikin aivan kirkasta. (Automatka Mbeyaan Itetestä kestää noin 3,5 t.) Käytiin joukolla syömässä Mbeyassa ja sitten mentiin lentokentälle, jossa oltiin tuntia ennen ilmoitettua lähtöaikaa. Kone oli tunnin myöhässä, joten odoteltiin kaikkiaan 2t ja Burton ja Betty odottivat myös haluten varmistaa, että pääsemme matkaan. – Tällä kertaa kone oli lähes täynnä. Nyt lennettiin suoraan Dar es Salaamiin, lentoaika 2t 45min. Lentäjä kutsui meidät etupenkille ilmeisesti Mr. Slocomben kehoituksesta. Slocomben tilaama taksi odotti lentokentällä. Matkalla liikenne oli jälleen kerran ruuhkaista.  Hotellissa oltiin ennen klo 19 ja vietiin tavarat huoneeseen ja sitten Mr. Slocombe jo soittikin ja sovittiin tapaaminen ravintolassa. Ravintola oli erittäin meluinen, ja sikäli huono neuvottelupaikka. Tarjosin illallisen Mr. Slocombelle ja Flavianalle. Sen jälkeen keskusteltiin aulassa. Mr. Robert Slocombe on palvelualtis ja vakuuttava.  Sain Slocombelta kopiot seitsemästä valmiista työluvasta. Kuulemma oleskeluluvatkin ovat allekirjoitusta vailla valmiina, mutta ainoa allekirjoittaja on poissa. Slocombe lupasi ottaa yhteyttä huomenna, jos allekirjoitukset saataisiin.

 

13.08 Perjantai. Hyvän hotelliaamiaisen jälkeen  menin  läheiseen Suomen lähetystöön, jossa piispa Israel -Peter Mwakyolile jo  odotti.  Hetken kuluttua meidät kutsuttiin lähetystösihteerin  luo neuvotteluhuoneeseen. Kahvia oli tarjolla. Piispa esitti lähetystölle kutsun Iteten sairaalan 50 v. juhliin 17.10.2010. – Lähetystösihteeri  uudisti lupauksensa käydä myöhemmin Service Officessa. Vajaan tunnin mukavan keskustelun jälkeen piispa ja minä poistuimme ja menin hotelliin, jossa pakattiin laukut ja maksettiin lasku illallisesta (49,67 $) – Sitten ajettiin koko päiväksi käyttöön tilatulla taksilla (Frank) Service Office:en, jonne piispakin pian saapui. Ansku meni  Luther House:sta varaamaamme päivähuoneeseen.  Piispa piti erinomaisen hyvän ”puhuttelun” ensin MRS. Sentogalle ja  ja  myöhemmin Mr. Ngwijo:lle. (eri asioista) Selvisi myös, että vasta muutama päivä sitten Service Office on saanut toimistoon kunnon nettiyhteyden. (aikaisemmin sähköposti on pitänyt mennä lukemaan muualle)  Sitten menimme koko joukko syömään Luther Housen vaatimattomaan ravintolaan hyvän lounaan ( 55 000sh) Lounaan jälkeen lähdimme taksilla katsomaan Ngwijon ennakkoon katsastamat  3  hotellia. Yksi oli melko kallis, mutta 2 oli hinnaltaan noin puolet nykyisin käytetyn hotellin hintatasosta ja mielestäni siistejä ja asiallisia. – Sitten veimme Ngwijon Service Officeen ja käytiin Tinga-Tinga torilla ja sitten kävin vielä vajaan tunnin neuvottelun Service Officessa Ngwijon kanssa hänen yksityisestä osuudestaan  rdbf asioiden hoidosta. – Sen jälkeen päivähuoneeseen suihkuun, antiemboliasukat jalkoihin, Klexane-pistos Anskulle ja itselle ja noin klo 19 lähdettiin kohti lentoasemaa. Taas seisoskeltiin ruuhkissa. – Lentoasemalla on heti sisääntullessa turvatarkastus, sitten jonotetaan pääsyä check- in tiskille (yksi automaatti on, mutta siihenkin oli jono) sitten täytetään maasta poistumis-kortti ja seuraa passin ym. papereiden tarkastus, ( tarvitaan myös Recidence Permit C todistus) sitten siirrytään varsinaiseen odotustilaan, jossa on kauppoja ja pieni ravintolakin, sitten on taas turvatarkastus (nesteet kerätään pois) ja vielä erillinen boarding card:in tarkastus. Sitten taas istuskellaan  tilassa, jossa ei taida olla vessaakaan ja sitten lopulta päästään lentokoneeseen, joka nyt oli 425 paikkainen Boeing. Lähdettiin aikataulun klo 23.35. Lentokentälle tuli Slocombelta tekstiviesti, että allekirjoituksia papereihin ei saatu ja hän toivotti hyvää matkaa.

 

14.08.2010 Lauantai. Yöllä nukuin muutaman tunnin. Schipoliin laskeuduttiin 07.20, eli 20min. aikataulua edellä. Lento Helsinki-Vantaalle lähti sopivasti ja aikataulun mukaisesti klo 10.00 ja laskeuduttiin vähän edellä aikataulusta klo 13.20. Saatiin nopeasti matkalaukut ja ehdittiin bussin, joka lähti klo 13.55. Salossa vielä lopuksi ajettiin taksilla kotiin.

 

Jukka Kärki

Kirurgi, Uskelan rotaryklubi