Itete – Rotarylääkäripankki 1

 

Matka Iteteen (Tansania) 2010 Rotarylääkäripankin vapaaehtoislääkärinä.

06.06 Sunnuntai.  Aamulla check in kotiläppärillä lennolle. Tuloksena boarding card Dar es Salamiin asti. Klo. 15.30 taksilla Iilikestä Salon linja-autoasemalle. klo. 16.00 bussi Helsinki-Vantaa lentoasemalle. Siellä baggage drop ei ensin löytynyt, info ei tiennyt. Lopulta se tavallaan vahingossa löytyi, ja saatiin kolme isoa matkalaukkua pois käsistä. Sitten etsittiin terminaalin pohjakerroksesta Palace Airport  hotelli, jossa asetuttiin yöpuulle aterian jälkeen.

07.06 Maanantai. Herätys klo. 05.00, sitten tukisukat jalkaan, Klexapistos (veritulpan ennaltaehkäisy), aamukahville ja turvatarkastukseen, boarding lyhyehkön odottelun jälkeen ja jokseenkin aikataulussa (klo. 07.10) matkaan. Schipolissa  07.10 (paikallista aikaa) ja taas turvatarkastuksen jälkeen matkaan klo. 11.00.  Lennolla Kenian ilmatilassa nähtiin voimakasta salamointia alapuolella olevissa pilvissä ja niiden alapuolella. Oli jo pimeää, kun tehtiin välilasku Kilimanjaron kentälle. Suuri osa matkustajista jäi sinne. Odoteltiin noin tunti koneessa. Sitten vielä vajaan tunnin lento Dar es Salaamiin, jossa oltiin klo. 22 jälkeen. Vaimoni Anna-Liisan turistiviisumin  (50$, tasaraha) byrokratiassa meni yli puoli tuntia. Taksi oli odottamassa, kantajalle pari US dollaria ja sitten hotelliin, jossa taas tarvittiin dollarin seteleitä kantajalle ja hotellihuoneessa oltiin lopulta noin klo. 24.

08.06 Tiistai. Taksilla ELCT Service Officeen  klo 11 (=SO)  (=Service Office of the Evangelic Lutheran Church of Tansania)   Siellä hyvässä hengessä neuvottelu virkailijoiden Mr. Godfrey Ngwijo  ja Mrs. Upendo Setonga  RDBF:n (Rotary Doctor Bank Finland)asioiden hoitamisesta. Söimme yhdessä aterian Luther Housen vaatimattomassa ruokalassa. Ruoka oli hyvää. Parin tunnin jälkeen lopetettiin neuvottelut, koska virkailijoilla oli sovittua ohjelmaa ja päätettiin jatkaa seuraavana päivänä. Myöhemmin iltapäivällä tehtiin kävelylenkki golfkentän ympäri.

09.06 Keskiviikko. Klo 09 tavattiin lähetystösihteeri  Suomen suurlähetystössä. Hän suhtautui  asioihimme myönteisesti ja lupasi käydä SO:ssa lomansa jälkeen.  Lähetystöstä käveltiin SO:een  ja jatkettiin neuvotteluja. Katsastettiin myös Luther Housen majoitustilat. Ovat nuhjuiset, kelpaisivat kyllä meille muuten, mutta lämmintä vettä ei suihkusta tule. Sijainti olisi keskustassa hyvä ja hinta halpa, 35 – 45sh/vrk. Lopuksi Mr. Ngwijo tuli auttamaan Tansanian Vodacom ja Zain kännykkäliittymien rekisteröinnissä, jossa tarvittiin molempiin  liittymiin kopio passista. Siihen aikaa meni lähes tunti. Sitten mentiin taksilla hotelliin, jonne iltapäivällä tuli sähköpostiviesti, jossa MAF ( =Mission Aviation Fellowship, järjestää Tansanian sisäisiä lentoja) ilmoitti, että lentomme 10.06 Mbeyasta Dar es Salaamiin lähtee klo. 14.30. Matka oli tilattu Darista kohti Mbeyaa, joten viesti säikäytti melkoisesti. Hotellissa toimiva matkatoimisto sai nopeasti yhteyden MAF -virkailijaan Dodomassa, ja selvisi, että pääsemme kyllä aamulla suunnitellusti lähtemään kohti Mbeyaa. Sitten kiireesti taksiin ja kohti Mikuchinia ja siellä rotarykokoukseen. Klubi sai Salo-Uskela klubin viirin. Kerroin, että Mateman icu -projekti ei ole edennyt, vaikka rahat ovatkin valmiina. Safari yrittäjä Leina Lemomo (rotary) lupasi toimittaa sairaalatarvikkeita sisältävän kolmannen matkalaukkumme linja-autolla Tukuyuun, koska meille ilmoitettu suurin matkatavaran paino/henkilö MAF lennolla on 25kg/matkustaja. Sitten ajettiin taksilla Sea Cliff Villageen syömään mereneläviä ja sen jälkeen hotelliin.

10.06 Torstai. Aamulla herätys klo. 06. Taksilla  lentokentälle vanhaan domestic terminaaliin. Paikalla piti olla viimeistään 08.30. Sielläkin oli turvatarkastus läpivalaisuineen, kuitenkin melko suurpiirteinen. Virkailija ohjasi meidät 12 paikkaiseen Cessna 208 potkuriturbiinikoneeseen. (Tämän vasta KLM lippujen tilaamisen jälkeen löytyneen MAF lennon takia jouduimme olemaan Dar es Salaamissa tavallaan yhden ylimääräisen päivän. Päivään löytyi kyllä mielekästä ohjelmaa.) Olimme ainoat matkustajat. Lennettiin noin 3 tuntia asumattoman savannin yllä ja laskeuduttiin Songean ( joka sijaitsee lähellä Mosambikin rajaa) lähellä olevan kylän muhkuraiselle niittykentälle. Kylän lapset ja aikuisiakin oli seuraamassa viikon tapahtumaa. Kone tankattiin tynnyreistä käsipumpuilla 3 miehen ryhmän toimesta. Varsin siistissä ulkokäymälässä ehdittiin hyvin käydä. Mukaan tuli 2 saksalaista opetusalan vapaaehtoistyöntekijää ja sitten taas lähdettiin ja lennettiin runsas tunti Mbeyaan, jonne laskeuduttiin noin klo.14.  Kaikkiaan lento oli varsin mukava kokemus. Mbeyassa oli Iteten sairaalan maasturi vastassa ja tutut ylihoitaja Betty, teknikko Ipyana ja autonkuljettaja, joiden kanssa asioitiin muutamassa liikkeessä ja syötiin joukolla varsin vaatimattomassa ravintolassa vaatimaton ateria ja lähdettiin ajamaan liian kovaa vauhtia kohti Tukuyua. Tukuyussa taas vähän asioitiin ja Iteten doctors houseen tultiin pimeässä noin klo. 20. Kitchen lady Lucy oli valmistanut aterian, joka syötiin naapuritalossa asuvan ylilääkäri Nabwike Cheyo´n  kanssa. Kuljetus Mbeya:sta Iteteen maksoi 88 000sh.

11.06 Perjantai. Herätys normaalisti klo. 06. Lucyn (Lucy Kasitu),  valmistama kahviaamiainen nautittiin tavalliseen aikaan eli alkaen klo. 07 ja sitten 07.30 pesulan pyykinkuivaus/kokoustilaan perjantaimeetingiin, jossa aluksi luetellaan uudet tai huomiota vaativat potilaat, sitten seuraa aamuhartaus koko henkilökunnalle. Vaimoni ja minut esiteltiin henkilökunnalle  ja sitten seurasi koulutusta, taas kerran kouluttajana medical officer Henry. Aamukierrolla ylilääkäri esitteli minulle kirurgisia potilaita: –  Miehellä, jolle oli parivuotta sitten tehty avoin eturauhasen poistoleikkaus,  oli nyt virtsaumpi. Eturauhanen  oli sormella tunnustellen huomaamaton. Tein selkäpuudutuksessa virtsaputken laajennuksen, virtsaputken ahtaumaa ei ollut  ja katetri  meni esteettä rakkoon. Siis ilmeisesti virtsaummen syynä on lamaantunut  rakko. Suomessa hoitaisimme itsekatetroinnilla, mutta täällä sellainen ei ole mahdollista.  –  Näin myös aids-potilaan, jolla oli Kaposin sarkomia (=pahanlaatuinen, usein aids:iin liittyvä ihokasvain) sekä iholla että suussa. Aids-lääkitys oli aloitettu. Jotkut kuulemma pärjäävät pitkäänkin.  –  Yli 80 vuotiaalla naisella oli pirstaleinen  reisiluun yläosan  noin  kuukauden vanha murtuma. Raaja oli pantu  laastarivetoon ja se oli turvoksissa. Ehdotin vedon lopettamista , ja annetaan lupa istua. Murtumaa ei voi täällä leikata, potilaalla ei ole rahaa mennä muualle, on yksinasuva ja jatkohoitopaikkaa ei ole. -Tarjottiin myös 45 vuoden ikäistä naista kohdunpoistoon vuotojen takia. Ei kiireellinen, jätetään tri  Carinan leikattavaksi. – Sitten löytyi vanha mies, jolla oli ehkä ruhjevamman  jälkitilaan liittyen oik. puolen vesikives tyyppinen tilanne ja samalla oikean puolen nivustyrä. Sovittiin, että oikea kives poistetaan, ja korjataan samalla nivustyrä.  – Kaatumatautia sairastava leikki-ikäinen tyttö oli saanut pahan oik. alaraajan kolmannen asteen palovamman huhtikuussa. Yksi ihonsiirto on tehty säären yläosaan. Tilanne on huono, 1. jalkapöydän luu  on paljaana, sääriluukin  vähän pilkottaa ja  kuumeilua esiintyy. Ehdotin sääriamputatiota, (neuvotellaan ensin omaisten kanssa) Aletaan välittömästi  voimistella niveliä ja lihaksia ja yritetään saada tyttö liikkeelle. Lääkäritalossa oli tehty helmikuussa antamani pienen listan mukaan korjauksia: Kylpyhuoneen vuotava hana oli korjattu, samalla oli jouduttu vaihtamaan pesuallas. Keittiön ovea oli tiivistetty. Makuuhuoneen ikkunan kalterit oli muutettu niin, että ikkunasta on mahdollista mennä ulos (pakotie tulipalon varalta). Teknikko Ipyana kiinnitti kattoon tuomani palovaroittimen ja itse vaihdoin vessan pytyn kannen. Kannen ostin Salosta helmikuussa täällä käydessäni ottamieni mittojen mukaan. Niinikään Salosta tuomani suihkuverho sopi paikalleen.

12.06 Lauantai. Kutsuttiin hoitamaan virtsaumpi vanhalla hyväkuntoisella miehellä. Medical officer  (=lyhyen lääkärikoulutuksen saanut) ei saanut katetria rakkoon, en myöskään minä. Paikallispuudutuksessa  rakkopunktio ja laskuputki  jätettiin rakkoon.  – Pieni kävelylenkki iltapäivällä.  Illalla katsoin dvd:n Lupaus (Lotista kertova elokuva)

13.06 Sunnuntai. Eilen laitettu rakkokanyyli on tukossa. Pitkään verihyytymiä huuhtelemalla laskuputki alkoi toimia. Ehdin vain vähän myöhästyneenä kirkkoon, jossa nautittiin hyvistä lauluesityksistä ja kuunneltiin mitään ymmärtämättä saarnat. Taas pyydettiin seurakunnan eteen esiteltäväksi ja kiitettäväksi. Taas iltapäivälenkki. Ihana ilma, kaunista, 23 astetta lämmintä, tyyntä.

14.06 Maanantai. Tavalliset aamurituaalit. – Virtsaumpipotilaan laskuputki toimii. –  Paljon rdbf sähköpostiliikennettä. Varmistui, että täyshoidon hinta on 10$/henki/vrk, eli meiltä 20$ = 29 000sh/vrk. Maksamme nyt 04.07 asti, 25 vrk, eli yhteensä 725 000sh.  Puolen päivän jälkeen alkoi ilmaantua polikliinisiä konsultatiopotilaita: – Nuori mies, jolla kivikova vas. alavatsan sileä, liikkumaton tuumori. Ensi vaikutelma oli pahanlaatuinen kasvain, jota ei voi leikkauksella poistaa.  Historiaa selviteltäessä löytyi lopulta tietoa, että sellaiseksi tilanne oli jo aikaisemmin tulkittu (Jossain muualla, mitään sairaskertomustietoja ei ollut.) ja  oireita vähentävä hoito oli jo aloitettu. (Konsultoiva tri Cheyo  ei tiennyt historiaa, johon kuului myös se, että potilaan kaksoisveli oli vuoden sisällä kuollut samanlaiseen kasvainsairauteen. ) – Myös näytettiin aivan meillä tavallista molemminpuolista lonkka-nivelrikkoa  iäkkäällä naisella. Meillä sellaiselle tulisi lonkkaproteesit, mutta täällä ei. – Sitten katsottiin naista, jolla oli kipuja, jotka toivat mieleen polymyalgia reumatikan tai miksei myös fibromyalgian. Ehdotin, että otetaan senkka.-  Sitten tuotiin polille säären alaosan melko tukeva  säärimurtuma, jossa oli hieman virheasentoa. Potilas otettiin osastolle, raaja koholle, pannaan paikalleen ja kipsataan selkäpuudutuksessa lähipäivinä. – Sitten molemminpuolinen vesikives, oikealla hyvin kookas. Sovittiin leikkaus oikealle.-  Aikaisemmin nähdyn Kaposin sarkomapotilaan yksi suutuumori oli nopeasti suurentunut alkaen pullistua suusta ulos. Kanta osoittautui yllättävän kapeaksi, ja se päätettiin poistaa polilla saman tien. Illansuussa taas pari tuntia sähköpostin parissa sairaalan apteekissa (jossa  on nettiyhteys)

15.06 Tiistai. Normaalit aamurituaalit. Leikkaussaliin päästiin pian 09 jälkeen, mikä on epätavallista. – Ensin vanhalta mieheltä poistettiin oikea kives ruhjevamman jälkeisen tilan  takia ja korjattiin oikean puolen nivustyrä ja – toiseksi tehtiin (eri potilaalle) erittäin ison ja ruskeaa nestettä ja vanhaa hyytymää  sisältavän oikean puolen vesikiveksen takia leikkaus. Oli pakko jättää laskuputki.  Molemmat toimenpiteet tehtiin selkäpuudutuksessa. Leikkausten päättyessä oltiin jo yli puolen päivän ja lounaan jälkeen ei sitten muita töitä leikkaussalissa tehty. Leikattavaa olisi kyllä ollut osastolla, mutta sama henkilökunta toimii sekä leikkaussalissa että poliklinikan leikkaussalissa ja poliklinikkakin on hoidettava. Johtava lääkäri Cheyo lähti Mosheen (> 1000km) kokoukseen, ja siksi viikonvaihteeksi suunniteltu Mateman matka siirtyy tuonnemmaksi. Illalla sairaalan auto toi sairaalatarvikematkalaukun Tukuyusta ja myös runsaasti kananmunia. (100km säteellä ei saa leikkeleitä eikä juustoa, samana päivänä teurastettua kanaa tai nautaa saadaan. Lääkäritalossa on sairaala-alueen toinen jääkaappi. Pakastimia ei ole. Kitchen lady leipoo miltei joka päivä hyvää vaaleaa leipää, kylältä saa jonkinlaista levitettä kioskista)

16.06 Keskiviikko. Tavanomaiset aamutapahtumat. Kello yhdeksän jälkeen esittelin apteekissa rdbf nettisivuja administator (hallintojohtaja?) Cesilia:lle (Cesilia Nsombo) Englanninkielinen yhteenveto on hyvä. Keskusteltiin icu (intesive care unit) projektin siirtymisestä Itetestä Matemaan. Hän oli asiasta pahoillaan, ja kysyi, mitä voitaisiin tehdä yhteistyön parantamiseksi. Hän kertoi myös, että aikaisemmin oli jo laadittu suunnitelma icu:n sijoituksesta miesten osaston yhteyteen. (Sinänsä hyvä suunnitelma, koska miestenosasto on lähellä leikkaussalia ja poliklinikkaa ja osastolla on aina tilaa.) Sanoin, että kaikkein tärkeintä on, että yhteydet toimivat hyvin. Vanha osoite:(itete@simbanet.net) on ollut huono ja vähän käytetty, koska se on ollut kaikkien luettavissa.  Kannattaa Iteteen yteyttä otettaessa käyttää Cecilian  osoitetta ja samalla johtava lääkäri Nabwike Cheyon sähköpostiosoitetta. Kehoitin myös viipeettä toimittamaan aina tarvittaessa kutsukirjeen (covering letter ) ELCT Service Officeen vapaaehtoislääkäreiden lupia haettaessa. Annoin malliksi laatimani kutsukirjeen tri Juhani Lauremalle, ja kehoitin lähettämään sen Service Officelle sairaalan sähköpostilla. Sitten alkoi päivän toimenpiteiden odottelu. Alun perin toimenpiteiden piti alkaa klo. 10 jälkeen, mutta lopulta päästiin aloittamaan vasta klo. 13. Siinä odotellessa neuvoteltiin ylihoitaja Bettyn ja osastonhoitaja Nazarethin kanssa ystäviemme rahankeräystuoton käytöstä. (700€) –  Polilla katsoin kaksi naista, molemmilla oli nestettä  polvissa. Toiselle tein punktion. Harmittaa, kun en muistanut tuoda tullessani  kortisonia nivelensisäiseen käyttöön. (Pitävät sitä täällä kalliina, apteekissa sitä ei ole) Kun leikkaussalitöihin päästiin, niin ensin tein  virtsaumpipotilaalle selkäpuudutuksessa virtsaputken laajennuksen , ja alumiinilangasta väännettyä sisäänviejää käyttäen sain katetrin rakkoon. (rakossa oli sinne aikaisemmin vatsan seinän läpi viety laskuputki. ) Edessä häämöttää eturauhasen poistoleikkaus, joka täällä tuntuu hyvin isolta toimenpiteeltä. Eniten arvelluttaa se, että kenelläkään ei ole kokemusta eturauhasen poistoleikkauksen jälkeisestä valvonnasta/hoidosta.  –  Toiseksi pantiin paikalleen ja kipsattiin säärimurtuma. Silmämääräisesti murtuma tuli hyvään asentoon. (Huom. röntgenlaite on ollut rikki jo yli vuoden) Sitten oli sähköposteilua apteekissa ja sitten alkoikin olla iltateen aika.

17.06 Torstai. Normaali päivän alku. Katsoin kirurgiset potilaat osastolla. – Eilen tehtyä kipsiä vahvistettiin. – Oli tullut uusi virtsaumpipotilas, vanha mies. Katetri oli saatu rakkoon. Prostataa oli epäilty syylliseksi, mutta sormella tunnustellen prostata oli aivan huomaamaton. Selvisi, että potilaan jaloista oli mennyt voima ja puutumistakin oli. Ripulia on myös ollut ja potilaan virtsa on väkevöitynyttä.          (=konsentroitunutta. )Juotetaan ja nesteytetään, ja katsotaan mitä tapahtuu. (Pari päivää myöhemmin potilas voi jo paljon paremmin ja jalatkin alkoivat kantaa.) – Näytin nyt Stephenille (leikkaussalin osastonhoitaja –anestesioiden antaja-johtoryhmän jäsen ja Tukuyun piispan veli) rdbf nettisivut ja taas keskusteltiin pois siirretystä icu projektista. Kerroin, että rahoja ei olisi voinut icu tilan rakentamiseen käyttää, ainoastaan laitteisiin. Painotin myös, että hyvä valvova hoitaja on laitteita tärkeämpi. – Polilta otettiin nyt osastolle jo aikaisemmin näkemäni eturauhassyöpäpotilas, jonka virtsaumpi oli hoidettu laskuputkella vatsanpeitteiden läpi. Nyt laskuputki oli lähtenyt pois. Otettiin potilas osastolle huomista kivesten poistoleikkausta   varten. Jotain kautta on myös vietävä putki rakkoon.  – klo 11 päästiin leikkaussalityöhön:  – Samalle potilaalle tehtiin oik. puolen vesikivesleikkaus  ja sitten ympärileikkaus.  Sitten olikin lounaan aika, sitten meilailua ja kävelylenkki ennen pimeän tuloa. Oli jo pimeää, kun alkoi kuulua sairaalan suunnalta aivan poikkeuksellisen voimakas valitus monen hengen voimalla. Sitä jatkui parikymmentä minuuttia. Joku merkittävä paikkakuntalainen oli ilmeisesti kuollut sairaalassa tai poliklinikalla. Myöhemmin illalla alkoi rankkasade  ja vettä alkoi valua seinää pitkin vessan lattialle.

18.06 Perjantai. Meeting normaaliin tapaan pesulan kokoustilassa. Sen jälkeen selvisi, että sairaalan auto voi viedä meidät (maksusta) huomenna Matemaan. Yövymme siellä ja auto hakee sunnuntaina klo 16 takaisin. On tarkoitus yöpyä Hotel Matema Beach view Lutheran Centre:ssä. – Eilisen vesikivesleikkauksen leikkaushaava oli  vuotanut. Sidevaihto riitti hoidoksi. Puolelta päivin päästiin leikkaussaliin: Tein eturauhas- syöpäpotilaalle kivesten poiston, virtsaputken laajennuksen ja sain katetrin rakkoon. Kehoitin parin kuukauden kuluttua kokeilemaan, tuleeko potilas toimeen ilman katetria.  – Kerroin olennaiset asiat tri Mwakalolle prostatasyövän hoidosta. Asia on täkäläisille vieras. Vanhoja miehiä on vähän. – Lounaan jälkeen sähköpostille ja sitten lenkille ja paluumatkalla ostettiin kioskeilta tarvikkeita. Arvailimme, että hintataso on noin 1/10 Suomen hintatasosta. (Polttoaineet maksavat noin 1€/l, eli suomalaisittain halpa, täkäläisittäin kallis)  –  Illalla alkoi sataa rankasti. Vessan katosta vuotaa vettä. Se valuu pitkin seinää lattialle. Onneksi on mukana kaksi isoa Suomesta tuotua lattiapyyhettä, jotka imevät runsaasti vettä.

19.06.2010 Lauantai. Kitchen lady Lucylle annettu vapaapäivä, kun piti mennä Matemaan. Peruutimme matkan jatkuvan rankkasateen takia. Päivällä meilailua. Iltapäivällä tuli piispa Israel Peter Mwakyolile noin 10 hengen seurueen kanssa kahden auton voimalla yllättäen noin 15min käynnille. Kiitettiin, puhuttiin sairaalan 50 vuotisjuhlasta 17.10, pyydettiin talousapua, rukoiltiin ja pyydettiin paluumatkallla yöpymään Tukuyussa  piispan kotona.  Seuraavana aamuna meidät luvattiin kuljettaa Mbeyan lentokentälle. Rankkasade jatkui myöhään iltaan.

20.06 Sunnuntai. Sade jatkuu. Sen verran kuitenkin taukoja, että kirkossa päästään käymään kastumatta. Yritin tallentaa kuoron hyvää esitystä uudella laitteella, mutta en onnistunut. Myöhemmin päivällä vaimoni keksi, miten tallennus tapahtuu. – Ulkona on tietysti märkää, liejuista ja lateriittipolut (=punertava maaperä) ovat liukkaita. – Lucyn vapaapäivä tänäänkin. Illalla katsottiin taas läppäristä DVD. Viikonvaihteena ei esitetty yhtään potilasta minulle.

21.06 Maanantai. Koko yön sadellut ja aamullakin vielä tihkuttaa. Aamuhartauden jälkeen menin kierrolle mukaan miestenosastolle. Leikatut potilaat voivat hyvin ja voitaneen kotiuttaa lähipäivinä. Osastolle  oli myös silmämääräisesti hyvässä asennossa oleva kipsattu käsivarren murtuma keskenkasvuisella pojalla. Sairaalaan oli otettu myös koiranpurema. Kaikille koiranpuremille annetaan vesikauhurokote. Kuulemma vesikauhua esiintyy, kaikki lääkärit ilmoittivat nähneensä tapauksen. Kierron jälkeen kerroin tri Cheyolle eturauhassyövästä  ja muustakin urologiasta. Pyysin myös kiirehtimään aikaisemmin kirjoittamani kutsukirjeen lähettämistä SO:lle tri Lauremasta.  Myöhemmin Cheyo konsultoi kahdesta potilaasta: Nyt 1v 7kk vanhalle hyvinvoivalle tyttölapselle oli tehty Mbeyassa pian syntymän jälkeen paksusuoliavanne  peräaukon puuttumisen  takia. Kysyttiin, minkä ikäisenä pitää tehdä korjausleikkaus. Meilasin konsultatiopyynnön TYKS lastenkirurgille Salon Aluesairaalan gastrokirurgin kautta. Toinen potilas oli terveen tuntuinen, mutta stressaantunut nainen, joka valitti palan tunnetta kurkussa ja jännitysniskaa.  Iltapäivällä alkoi taas tulla kuurosateita. Katto korjattiin.

22.06 Tiistai. Aamukierrolla kirurgiset potilaat voivat hyvin. Naisten osastolla oli noin 60 vuotta vanha nainen, jolla oli parin sentin läpimittainen ihoa kurova päivänselvä rintasyöpä ylälateraalisesti, osittain kainalossa. Etäispesäkkeitä  ei kainalossa ollut tunnettavissa.  Hoitovaihtoehtoina ovat rinnan osittainen  poisto tai poisto kokonaan.  Cheyon mukaan naiset eivät hyväksy kokonaan poistoa, joten tehtiin ketamiinianestesiassa  rinnan osapoisto.  Syöpäkasvain oli poistetun kudoksen  keskellä. (niin kuin pitääkin) Meillä annettaisiin vielä sädehoito, täällä ei siihen ole mahdollisuutta. Viime elokuussa käyttökuntoon teknikko Ipyanan kanssa laittamani elektrokoagulatiolaite (=laite, jolla poltetaan leikkauksessa verenvuotoja)  toimi hyvin. Tapasin Cecilian ja patistin lähettämään kutsukirjeen Service Officeen. Tarkastettiin vielä teksti. Polilla esitettiin nuori mies, jolla oli oik. säären alaosassa mediaalisesti maissin varren aiheuttaman pistohaavan seurauksena äkäinen tulehdus, joka oli puhkaissut aukon 10cm pistokohdan yläpuolelle. Tehtiin leikkausssalissa selkäpuudutuksessa puhdistusleikkaus. Kun olin jo menossa asuntoa kohti, huudettiin minut takaisin. Mateman autokuski tuli näyttämään röntgen  kuvia 75-vuotiaasta miehestä, jolla oli 2vk vanha  reisiluun kaulan murtuma. Sanoin, että jos proteesileikkaus tehdään Mbeyassa, niin hyvä niin. Jos ei leikata siellä, niin voidaan neuvotella asiasta Matemassa ensi viikonvaihteessa. Toivottavasti silloin pääsemme siellä käymään.   – Kun tähän asti oli päästy, oli kello jo 14.30 ja oli jo nälkä ja väsyttikin. Lounaan jälkeen apteekkiin meilaamaan. Siltä tultiin pyytämään sektioon (=keisarileikkaus). (1) Kun se oli saatu tehtyä, niin kello oli 18.

23.06 Keskiviikko. Yöllä sairaalaan oli tuotu kuolleena gravidi nainen. Oli kuulemma kuollut aids komplikatioon eikä synnytyskomplikatioon. Aamulla Henry (medical  officer, sairaalan aids vastaava käsittääkseni) piti ilmeisen hyvän ja kattavan luennon henkilökunnalle hiv/aids altistuksen jälkeisestä ennalta ehkäisystä. (=PEP=Post Exposure  Profylaxis)  Ensimmäisenä altistavana tekijänä mainittiin tietysti veri, mutta kaikki mahdolliset nesteet elimistöstä lueteltiin.  Iteten sairaala on nyt varustautunut tilanteeseen niin, että altistuksen tapahduttua on heti  saatavissa testit, jolla siis testaan potilas, josta altistus on tapahtunut. Jos ensimmäisen testin vastaus ei ole selkeä, on käytettävissä vielä 2 muuta testiä. Jos testitulos on +, niin ennalta ehkäisevä lääkitys aloitetaan välittömästi. Täällä suositus on AZT (zidovudin) 300mg / vrk ja 3TC (lamivudin) 150mg / vrk 4 viikkoa. Tämä yhdistelmä on sama kuin Suomessa suositeltu Combivir lääkitys, (ja lääkkeitä on sairaalassa)  mutta täällä ei siis Kaletra tyyppistä farmakokinetiikan  (=lääkkeen aineenvaihdunnan) muuntajaa käytetä lisänä. Henry  lupasi aineiston englannin kielellä ainakin luettavaksi. Sovittiin, että hän tulee myöhemmin teelle asian merkeissä.  Sektiopotilas  ja tyttövauva ja rintasyöpäleikattu nainen  voivat hyvin.  Ennen puolta päivää päästiin leikkaamaan vasemman puolen nivustyrää. Oikean puolen tyrän olin leikannut potilaalta viime vuonna. Tri Mwakalo asisteerasi  ja näki ensimmäisen kerran tyrän korjausleikkauksen keinoaineverkkoa käyttäen. (Lichtenstein verkkoplastia) (2 verkkoa on enää jäljellä) Samalta potilaalta poistettiin myös naisen nyrkin kokoinen ihonalainen rasvakasvain.  Viiko sitten näkemäni  struma (=suurentunut kilpirauhanen)  potilas tuli kontrolliin. Propranololi 40mg x 3 oli normalisoinut sydämen tiheälyöntisyyden ja potilas oli tyytyväinen. Sanoin, että voin leikata struman, mutta täytyy olla intubaatioanestesia (=nukutus, jossa käytetään hengitysputkea henkitorvessa.)  ja se kuulemma ei nyt ole mahdollista. Huomenna ilmeisesti onnistuu Tukuyun matka tri Mwakalon ja yh. Bettyn kanssa Mwakalon autolla (matkan hinta 50.000sh) Rahaa pitää nostaa ja on kertynyt muutakin asiaa. Piispan kanssa taitaa järjestyä tapaaminen.  Toivon, että hän voisi jotenkin vauhdittaa Service Officen toimintaa. Polilla poistin pp:ssa vas. solisluun  päästä irronneen parin cm palan. Miestä oli lyöty vesurilla olkapäähän ja otsaan viime yönä. – Iltateen jälkeen klo 20.05 tultiin koputtamaan taas sektioon. (2) Nyt tri Mwakalo asisteerasi. Tuli hyvä tyttövauva. Klo 21.05 olin taas asunnossamme.

24.06 Torstai. Aamumeetingin  ja aamuhartauden takaisin asunnolle ja lähdettiin heti kello yhdeksän jälkeen tri   Mwakalon kanssa matkaan. Tie oli sateiden jäljiltä entistäkin huonommassa kunnossa. Matka Tukuyuun kesti 1t 45min. ja vielä 15min piispan hienolle uudelle asunnolle. Selvisi, että piispa olikin Tukuyussa. Siis takaisin sinne ja virkataloon. Piispa tuli paikalle hetken kuluttua ja esittelin hänelle RDBF uudet nettisivut  ja kerroin SO:n virkailijoiden valittamista nettiongelmista ja vastausten viipymisestä ja toivoin piispalta apua asiassa. Kerroin kyllä myös miellyttävästä ja toiveita herättävästä tapaamisesta  SO:n virkailijoiden kanssa. Piispa sanoi olevansa tietoinen SO:n tehottomuudesta. Minä en sellaista termiä käyttänyt. Sitten mentiin Bettyn ohjaamana ostoksille (taloustarvikkeita ja sateenvarjot. Vaimoni Anskun sateenvarjossa on Obaman kuva.) ja pankkiautomaatille (Suurin ”valmis” summa on 200 000sh, samalla kortilla voi nostaa 200 000 + 200 000 + 100 000sh tai voi kai merkitä itse summaksi suoraan 500000sh, sekä visa että visa electron toimivat, mastercard ei Itetessä kelpaa), ja ravintolaan syömään. Oli hyvää kananpoikaa ja riisiä. Mwakalo rekisteröi matkapuhelinliittymänsä ja ihmetteli byrokratiaa, aikaa oli mennyt yli tunti. Takaisin Itetessä olimme noin klo 17. Mwakolo pyysi kyydistä 50000sh. Apteekki oli kiinni, taaskaan ei päästy sähköpostille. Illalla alkoi taas sataa, välillä hyvin rankasti.

25.06 Perjantai, Juhannusaatto, siis täällä vuoden lyhin päivä ja sydäntalvi. Aamumeetingien jälkeen poistin laskuputken rintaleikkauspotilaalta. Menin mukaan kierrolle miesten osastolle. Keskenkasvuisen pojan käsivarsimurtumasta oli otettu rtg Tukuyussa. Asento ei ollut loistava, mutta hyväksyin sen uskoen, että yrittämällä asennon korjausta en saisi sitä paremmaksi  ja kasvuhan korjaa asiaa. Administrator Cecilia Nsombo soitti Service Officeen ja sai puhelimitse taas vähän aikaisemmista poikkeavan  ja monimutkaisen version työ- ja oleskeluluvan uusimista varten. Uuden soiton jälkeen se luvattiin lähettää myös sähköpostilla, mutta sähköpostia ei ollut vielä tullut klo 16.30. Polille pyydettiin katsomaan noin 3 vuotiasta poikaa, jolla oli melkein koko vasemman pakaran käsittävä ilmeisesti jonkinlaisesta fistelisysteemistä muodostunut pehmeä yhdestä pienestä reiästä ajoittain vuotava tuumori. Ehdotin lähettämistä Mbeyan valtionsairaalaan, koska hoito edellyttää pitkäaikaista hoitoa, osastolla useita seurantakäyntejä.  Sähköpostille päästiin puolelta päivin. Yli kolmekymmentä saapunutta viestiä! Medical officer Henry tuli klo 17 sovitusti teelle kertomaan aids asioista. Mielenkiintoista. PEP eli post exposure profylaxis toimii tarvittaessa hyvin ja myös hoito toimii ja uudet tartunnat ovat kuulemma valistuksen myötä vähenemässä.  Klo 18.30 soitettiin Halskärin  juhannusjuhliin ja toivotettiin ystäville  Hyvää Juhannusta. Johtava lääkäri Cheyo kävi kertomassa mahapotilaasta. Käytiin katsomassa, vaikutti umpilisäkkeen tulehdukselta leikkaus aloitettiin  ketamiinianestesiassa noin 19.30. Umpilisäke oli pahoin tulehtunut ,puhjennut  ja kiinnikkeinen. Poistossa meni runsas tunti. Illalla taas sadetta.

26.06 Lauantaina klo 12 sairaalan autolla Matemaan 1t. Matkalla oli lyhyt huono osuus, tiessä oli syviä veden syömiä uria. Ajettiin myös puron yli. Purossa oli 30cm vettä. Jäätiin kiinni vain kerran, työntämistä ei kuitenkaan tarvittu. Oli aurinkoa ja sopivan lämmintä sekä lauantaina että sunnuntaina, lauantaina kohtalainen tuuli eteläkaakosta pitkin rannatonta ulappaa niin, että mahtavat mainingit vyöryivät hiekkarantaan. Aallokon takia ei uitu  lauantaina, sunnuntaina kyllä, ja vesi oli ehkä 24 – 25 asteista. Majoitustilat olivat täynnä ja siksi emme saaneet toivomaamme majaa, jossa olisi ollut oma suihku ja wc, vaan jouduimme käyttämään yhteisiä suihku- ja wc-tiloja.  Hiekkaranta, ja maisema on hieno. Tapasimme Ruotsin Rotarilääkäripankin Matemaan lähettämän obstetrikon. Häneltä kuulin mielenkiintoisia asioita. (erillinen raportti) Sekä lauantaina että sunnuntaina kävin pyydettynä (Mateman) sairaalassa katsomassa potilaan. Piispa seurueineen saapui myös Matemaan. Seurue yöpyi  Matemassa ja  kävi sunnuntaina virkamatkalla moottoriveneellä etelän suunnassa jossain kylässä.

27.06 sunnuntaina lounaan jälkeen auto tuli hakemaan takaisin klo 14. Mukaan tulivat myös teknikko Ipyana  ( joka oli mennyt perjantaina Matemaan korjaamaan jääkaappeja) ja saksalainen siviilipalvelusmies Dang. Tultiin aivan liian kovaa 50 minuutissa takaisin Iteteen, jossa oli selvästi viileämpää. (Itete on 500m korkeammalla kuin Matema)

28.06 Maanantai. Tri Cheyo tuli jo klo 07 kertomaan, että sairaalaan ollaan tuomassa synnyttäjää, ja lapsen käsi tarjoutuu ja näkyy. Tavallinen aamumeeting jäi pitämättä potilaan takia.  Cheyo tutki potilaan ja totesi, että hän ei pysty tekemään mitään. Vauva todettiin jo kuolleeksi. Siis ryhdyttiin tekemään sektiota (3) ketamiinianestesiassa. Yritin tehdä sektion aivan tavalliseen tapaan. Sain vauvan käden kyllä vedettyä ylös, mutta vauva oli sitten poikkitilassa ja kohtu tiukasti supistuneena. Kun vihdoin sain kuolleen vauvan ulos, niin kohtu oli melkoisesti revennyt ja vuosi runsaasti. Sulku kuitenkin onnistui ja kohtu supistui ja vuoto loppui, verta kyllä jouduttiin antamaan ja nopeasti sitä saatiinkin. Myöhemmin päivällä potilas voi hyvin ja virtsaa tuli ja se oli kirkasta. – Iltapäivällä kävin katsomassa polilla 23 vuotiaan naisen, jolla oli reilusti miehen nyrkin kokoinen,  kova ja huonosti liikkuva tuumori oikealla alavatsalla. Minusta se vaikutti sisätutkimuksessa  munasarjakasvaimelta. (Ehkä pahalaatuiselta)  Kysyin mahdollisuutta lähettää potilas Mbeyaan, mutta selvisi, että sinne potilas oli maaliskuussa saanut muualta lähetteen, mutta ei ollut suostunut menemään. Ehdotin, että  leikkausta lykättäisiin pari viikkoa, niin tri Carina voisi sitten tehdä UÄ tutkimuksen ja leikattaisiin sitten yhdessä. Tri Cheyo jäi järjestelemään asiaa.  –  Sähköposteja oli tullut 33! Aikaa taisi mennä sähköposteillessa yli 3 tuntia. – Illalla annoimme räsypallolla kylällä jalkapalloileville pojille jalkapallon.

29.06 Tiistai. Aamumeetingiin tuli  7 irlantilaista lääketieteen opiskelijaa, neljä miestä ja 3 naista. Ovat täällä 3 viikkoa. Vaikuttavat mukavilta. Jo aamupäivällä alettiin valmistella pitoja talossamme sairaalan vieraille. Asian sopivuutta oli meiltä edellisenä päivänä tiedusteltu. Leikkauksia ei päivällä ollut. Polilla hoidin alueella ja sairaalassakin toimivalta evankelistalta alakeskiviillon silkkifistelin. Polilla pyydettiin katsomaan myös  nainen, jolla oli hyvin tyypillinen vasemman puolen L5 – S1 diskusprolapsi. (=nikaman välilevytyrä) Tila oli aivan tuntematon paikallisille lääkäreille. Luulen, että ainakin tri Cheyo tunnistaa seuraavan, jos sellainen tulee vastaan.  Katsoin myös 3 vuotiaan pojan oikean kyynärseudun palovamman jälkitilan. Kyynärnivel oli jäykistynyt, vaikka iho oli jo aivan kunnossa eikä kiristänyt. Kyse oli mobilisoinnin (=liikeharjoitusten) unohtamisesta. Vanhemmille painotettiin  liikeharjoitusten  tärkeyttä ja ehdotin käyntiä myöhemmin poliklinikalla. –  Ulkoilmajuhla alkoi kylän kentällä noin klo 15. Ensin käytiin tri Cheyon kanssa kylän pappilassa , jonne oli jo tullut apulaispiispa perheensä ja seurueensa kanssa. Kaunis aurinkoinen ja sopivan lämmin ilma suosi ulkoilmatilaisuutta. Kuorot esiintyivät ja klo 17 paikkeilla päävieras eli alueelta kotoisin oleva kansanedustaja tuli paikalle. Hän osasi ottaa yleisönsä ja oli tuollaista USA:n presidentin vaalitunnelmaa. Hän luovutti  Australiasta lahjoitettua sairaalatavaraa. Carina ja Klaus Dinkel ovat asiassa jotenkin mukana. Taloomme palaillessamme pyydettiin katsomaan synnyttäjää, koska synnytys ei edistynyt, vaikka kohdunsuu  oli auki ja lapsen pää laskeutunut. Onneksi Cheyo saatiin paikalle, ja hän totesi vauvan voivan hyvin ja tilannetta jäätiin seuraamaan. Sitten seurasi sairaalan arvovieraille talossamme tarjoama runsas, maukas ja monipuolinen ateria. Selvästi oli aistittavissa pettymys siitä, että kansanedustaja oli kiireinen, eikä tullut aterialle. Muut lähtivät heti aterioituaan ja Lucy jäi siivoamaan paikkoja apulaisensa kanssa. – Sitten Cheyo oli käynyt toteamassa, että em.  synnytys ei edisty ja päädyttiin sektioon. (4) Poikavauva oli avosuisena takaraivo muotoutuneena  syvällä lantiossa ja napanuora kerran kiertyneenä kaulan ympäri ja runsaasti mekoniumia (=merkki vauvan hapenpuutteesta) lapsivedessä. Sain vaivoin pään ylös. Loppu meni normaalisti. Poikalapsi ei paljon pisteitä saanut, mutta alkoi kuitenkin hengittää virvoittelun jälkeen.

30.06 Keskiviikko. Tavanomainen aamu tapahtumien ja sään suhteen. Eilinen sektioäiti ja lapsi voivat hyvin. Polilla esitettiin viime syksynä kultakaivoksessa oik. käteensä sirpalevamman saanut mies, jonka käsi on turvoksissa ja kämmenessä on kaksi avannetta  ja röntgen  kuvassa avanteita  vastaavat sirpaleet syvällä  kämmenessä. Kerroin potilaalle operatiivisen hermovamman mahdollisuudesta ja korostin käden  ja sormien liikeharjoitusten  tärkeyttä. Ehdotettiin  tulehduspesäkkeen avaamista  kasvoista  nuorella naisella. Tilaa on jo hoidettu kuukausi. Minusta ei mitään avattavaa märkäkeräymää  ollut, mutta potilaalla oli aivo-oireita. (unelias ja veltto) Olisiko märkäpesäke aivoissa   tai muuta vastaavaa. Tilanne jää kyllä täällä selvittämättä. Yritetään vaihtaa antibioottia. Uusi eilen tullut ja kipsattu nilkan seudun murtuma näytti kipsissä hyvältä. Tämä potilas lähetettiin kontrollikuvaan Tukuyuun. (Melkein koko päivä siihen menee)  – Tyks lastenkirurgi vastasi konsultatiopyyntöön: Suomessa potilaille, joille on pian syntymän jälkeen tehty paksusuoliavanne  puuttuvan peräaukon takia,  tehdään lopullinen korjausleikkaus  noin puolen vuoden ikäisinä. – Iltapäivällä kävin kertomassa sairaalasta irlantilaisille lääketieteen opiskelijoille heidän isossa rappiotalossaan. He kertoivat tuoneensa mukanaan kaikkiaan 14000€ Iteten sairaalalle. He olivat onnistuneet keräämään niin ison summan tänne tuotavaksi. He kysyivät minulta ehdotusta lahjoituksen käytöstä. Myöhemmin muistin kutsun sairaalan 50v juhliin, jossa oli pankkiyhteystiedot mahdollisten lahjoitusten maksamista varten. (Allekirjoittajina  sairaalan johtava lääkäri, ylihoitaja ja talouspäällikkö=administrator) Välitin kutsun kandidaateille.  Sen jälkeen koko joukko tuli meille limsalle. Lähtivät sitten pelaamaan jalkapalloa paikallisen nuorison kanssa. Käytiin katsomassa, hyvin osasivat pelata sekä irlantilaiset että paikalliset. Irlantilaiset pistäytyivät vielä illalla ja lainasivat DVD:n.