Vaihtovalmistelut

Ajatuksia ja huomioitavaa ennen matkaa!

Moi lähtevät OB-vaihtarit – niin vuosivaihtarit kuin kesävaihtaritkin! Seuraavassa muutamia asioita mietittäväksenne!

 

TIEDOTUS

Salon alueen rotaryklubeilla on www.rotarysalo.org nettisivut, joissa on paljon tietoa sekä sen julkisella että suljetulla puolella. Pyrimme rakentamaan sinne perustietoa meidän vaihtareista ja vaihtokohteista. Suljetulle puolelle pitää kirjautua ja saatte halutessanne sinne käyttäjätunnuksen/salasanan klubisi nuorisovaihtoasiamieheltä tai Laakkion Jarilta!

 

YHTEYSTIEDOT AINA HALLUSSA

* Muista, että ongelmien sattuessa tältä sivulta löytyvät yhteystiedot oman klubisi henkilöihin – kehen sitten tarvitsetkin.
* Samoin www.ryefinland.com sivuilta löydät yhteystiedot kirjeenvaihtajiin jos ongelmia!
* Aina kannattaa pitää myös muistilapulla sekä kohdemaan monipiirin kirjeenvaihtajan että host-klubin nuorisovaihtoasiamiehen numerot hallussasi kaiken varalta jos on ongelmia! Aina on lupa soittaa tai meilata ja kysyä, jos jokin asia mietityttää!

 

VAIHTARITIEDOT

Pyrimme kokoamaan tänne sivuille (suljetulle puolelle) tiedot niin lähtevistä kuin tulevista vaihtareista sekä Suomen isäntäperheistä. Voit varmistaa, että sinun ja perheesi tiedot ovat kunnossa. Samoin voit varmistaa että saamasi vaihtari/isäntäperheen tiedot ovat kunnossa (pdf tms.)! Erityisesti kesävaihdon isäntäperheestä ja vaihtariparista tulevat tiedot on hyvä muistaa lähettää nettiin päivitettäväksi (esim. Emma sai meksikolaisen Abin paperit). Jos saat tällaisia tietoja, pyydämme sinua lähettämään ne nuorisovaihtoasiamiehelle pdf:nä tai sitten vain avaintiedot tulemaan sähköpostille. Ne päivitetään nettisivuillemme tiedoksi!

 

MATERIAALIT

* Rotaryklubin viiri
Saat klubiltasi viirin tai useampia ennen lähtöäsi! Klubisi määrittelee, montako viiriä otat mukaasi (esim. vuosivaihtari max. 5 kpl ja kesävaihtari 2-3 kpl)
Viirit on tarkoitettu vain rotarytoimintaan!
1. viiri menee vastaanottavalle klubille, kun vierailet siellä. Vastineeksi saat sen klubin viirin, jonka sitten tuot Suomeen omalle klubillesi!
2. viiri voidaan antaa piirin nuorisovaihdon edustajalle, jos tapaatte reissun aikana.
3. viiri esim. kun vuosivaihtarina saatat vierailla myös muissa klubeissa, jolloin voit luovuttaa viirin muistoksi.
Loput viirit tulee palauttaa takaisin klubillesi, kun tulet Suomeen jos niitä on jäänyt yli!
 
*
Pinssit
Rotareilla on olemassa mm. Suomi-kartalla oleva rotarypinssi, jonka voit tilata kevään Lahden koulutuksessa.
* Salo-materiaali
Salon kaupungin tiedotus- ja markkinointiosastolta voi käydä kysymässä sieltä saatavia pieniä Salo-aiheisia muistoesineitä.

 

ESITELMÄT JA RAPORTOINNIT

Yleensä joudutte pitämään lähtöesitelmän omalla klubillanne keväällä ennen lähtöä (niin vuosi- kuin kesävaihtaritkin). Tämän esityksen powerpointti olisi hyvä toimittaa Laakkion Jarille, joka muokkaa sen PDF-tiedostoksi ja laittaa sen suljetulle puolelle nettisivuillemme. Toivottavasti tämä käy sinulle – kiellä jos ei käy!

Raportointi – koska edustat lähettävää klubia ja vierailet kohdemaan ”sponsoroivassa” klubissa, on sinun hyvä varautua esitelmiin ja tiedottamiseen seuraavasti!

1) lähtöesitelmä – Salossa kotiklubilla keväällä ennen lähtöäsi (pyydä myös viirit)
tavoite: esittelet lähettävälle klubille itseäsi, perhettäsi ja sitä miten tulet edustamaan itseäsi, perhettäsi, Saloa, Suomea ja klubiasi kohdemaassa
sisältö: kuvia ja tietoa, sinä, perheesi, kohdemaa, kaupunki, klubi ja perhe(et) jos tiedossa

2) tuloesitelmä – kun saavut uudelle klubillesi ja muihin vastaaviin tilanteisiin esim.  isäntäperheissäsi
tavoite: esittelet itsesi, perheesi, kotikaupunkisi ja maasi sekä rotaryklubisi. Samalla olisi hyvä kuvata vähän elämää Suomessa.
sisältö: vertaa edellä mutta nyt lähinnä sinä, perhe, Salo, Suomi, kotiklubisi, karttoja, kuvia ym.

3) väliraportit – (vuosi) www-rotarysalo.fi -sivulla Nuorisovaihto, RYE Calendar 2011-2012 (nyt 2010-2011) jossa info 2 sarakkeessa #nro ja alla selite kyseiselle teemalle. Raportissa kaksi pääasiaa: Mitä tapahtunut viimeisen raporttisi jälkeen ja toinen on numeroitu teema, jolloin vertailet asioita Suomen ja kohdemaan välillä! Lähetä raporttisi klubisi nuorisovaihtoasiamiehelle ja Jarille niin ne laitetaan nettiin klubilaisten luettaviksi. Laita myös muutamia kuvia kuvatekstien mukaan!

4) loppuesitelmä – ennen kotiinlähtöä vuosivaihtari yleensä esittelee host-klubille oman vuotensa vaihdossa ja kertoo kokemuksiaan iloisesti ja värikkäästi ja viimeiseksi kiittää saamastaan mahdollisuudesta tutustua maahan, kulttuuriin ja ihmisiin.

5) kesävaihtarin vierailu – kun palaat kotisuomeen ja mukanasi on vaihtoperheen nuori, tulet hänen kanssaan kotiklubillesi esittäytymään (viirien vaihdot). Tällöin kerrotte missä ja miten matka on mennyt ja IB-kesävaihtari esittäytyy avustuksellasi kertoen kuka ja mistä on tulllut ja muutamia kokemuksia Suomessa! Todennäköisesti vastaavaa tapahtuu myös kohdemaasi klubilla!

6) paluuesitelmä – kun olet tullut kotisuomeen, tulet klubille kertomaan /esittämään mitä vuosi (kuukausi) vaihdossa on antanut.

 
 
7) Hyviä työkaluja ovat mm. wikipedian suomen- ja kohdemaan kieliset sivut, google maps karttoineen ja street view -kuvineen sekä tietenkin Youtube ja TV-kanavien Areena- ja Ruutupalvelut. Valmiit nettisivustot kuten www.salo.fi, CIA facebook, www.visitfinland.com, www.finland.fi, www.virtualfinland.fi,
 
 
 
8) Nykyään monet meistä käyttävät sosiaalista mediaa. Suosittelen esim. facebook-verkostoitumista muiden vaihtareiden ja nuorisotiimiläisten kanssa. Myös blogit ovat oiva tapa suorittaa viestintää kohdemaasta sekä ystäville että samalla myös lähettävän klubin väelle.
 
 
Huom 1! Kaikilla klubeilla ei välttämättä onnistu tietokoneella ja videotykillä esittäminen. Samoin huomioi, että esityksesi on varmasti yhteensopiva myös vähän vanhemmilla ohjelmaversioilla (kuin Microsoft Office 2010, Microsoft Office 2003 olisi varmempi!!). Joissakin paikoissa myös Applen Mac aiheuttaa ongelmia.

Huom 2! Monilla kouluilla ollaan kiinnostuneita vaihtarin esityksistä luokalle tai jopa koko koulun oppilaille kuten kuvassa Emma Tlanalapassa kesällä 2011!Tässä vähän lisäinfoa ja kotitehtäviä reissuun!
 
 
Rotaryterveisin klubien nuorisovaihtotiimiläiset